torsdag 21 februari 2013

W.G. Hüttner: HEMBRÄNT


Författaren W.G.Hüttner har sökt upp några av Östergötlands mest bortglömda avkrokar och tagit kontakt med entrepenörer som slagit sig på husbehovsbränningens urgamla konst, en tradition lika pursvensk som Falu Rödfärg. Han har stannat utanför ladugårdar och garage, lyssnat efter mackapärernas rofyllda sus,  kondensatorernas stilla droppande och, allra helst, till hembrännarnas egna berättelser.

Med humor, värme och fackkunskap gör  Hüttner ett porträtt av en östgötsk hembränningstradition  som genom generationer traderat kunskaper om jästsorter och kolfilter, essensernas fantasieggande värld och hur man bäst döljer finkeldoften från nyfikna grannar. Läsaren får ta del av ömsom humoristiska, ömsom tragiska och djupt engagerande berättelser om civilkurage och folkligt motstånd mot en alltmer abstrakt och hjärtlös överhet.

Men Hembränt är inte bara ett osedvanligt livfullt bidrag till folklivsforskningen.  Boken är också en komplett informationskälla om hemtillverkad sprit, eller slow booze som fenomenet kallas i USA där mikrodestillerierna växer som svampar ur jorden.

W.G. Hüttner har samlat erfarenheter från fullfjädrade hembrännare samt en rad ledande forskare och konnässörer. Hembränt är späckad med fakta om inköp av jäst, socker och laboratorieutrustning, destillationsprocesser, smaksättning och distribution. Dessutom innehåller boken avsnitt om miljöaspekter och juridik samt sprittillverkningens historia i vårt land.

Allt fler har blivit medvetna om att det finns mycket pengar att spara för den som investerar i en egen apparat och sätter igång husbehovstillverkning. Hembränt är en nyttig bok som ger värdefull insikt för alla som intresserar sig för hemtillverkat brännvin. Hembränt vänder sig till många slags läsare. Amatören som köper sig en dunk i slutet på månaden, entusiasten som skaffat sig en liten mackapär och proffset som arbetar i stor skala - alla har de något att hämta i Hembränt.


Bandtyp: Danskt band
Omfång: 228 sidor
Pris: 210:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar