onsdag 21 oktober 2009

Didrik Ögnelood: DEN OOMKULLRUNKELIGE


DEN OOMKULLRUNKELIGE är den första omfattande biografin över Karl XIII, vår kanske mest o- och misskände kung.

DIDRIK ÖGNELOOD är en välkänd östgötaprofil och har tidigare utgivit ett antal böcker om landskapets äldsta historia och det östgotiska folket.

Biografin över Karl XIII har sitt ursprung i ett uppdrag Ögnelood fått i sin egenskap av frimurare. Vid återinvigningen av Frimurarhuset i Linköping 2008 höll han ett tal över kungens minne och har sedan dess varit intensivt sysselsatt med studier kring den märklige monarken.

Trots Karl XIII:s utomordentliga insatser, som amiral, som regent och, inte minst, för det svenska frimureriet, är han ett ovanligt biografiobjekt. DEN OOMKULLRUNKELIGE är den första monografin ägnad åt denne förtalade och idag nästan bortglömde kung.

DEN OOMKULLRUNKELIGE kan därför ses som en senkommen återupprättelse av en monark var resning vi först nu ges möjlighet att tillfullo uppskatta. I sin framställning har Ögnelood också infogat fylliga citat av kungens egen penna och Karl XIII framträder här, helt oväntat, som ett av den svenska vitterhetens klarast skinande ljus.Vad tyckte kritikerna?


"Didrik Ögnelood ger oss en briljant, kraftfull och intagande Karl XIII som man svårligen känner igen. Det är en glädje att läsa hans bok." - Anders Ehnmark i Dagens Nyheter."

Den oomkullrunkelige" är en originell biografi, briljant skriven och en njutning att läsa." - Dick Harrison i Svenska Dagbladet.

"Didrik Ögnelood tecknar i sin briljanta biografi inte bara ett porträtt över en människa utan också över en tid." Eva Ström i Sydsvenskan.

"Den oomkullrunkelige" lyfter fram Karl XIII som en självständig och komplicerad personlighet bortom de vanliga trista spekulationerna om könstillhörighet och manlig påverkan. Det är bra gjort." Maria Bergom Larsson i Aftonbladet.

"Ögnelood har skrivit en briljant bok, intelligent och vackert skriven, en njutning att läsa." Curt Bladh i Sundsvalls Tidning.

"Magnifikt om Karl XIII." "Vilka scener! Som om Ögnelood varit där och sett allt." "Tänk att historia kan skrivas så här!" Björn Widegren i Gefle Dagblad.

"Vad vi behövde var ett modernt, välskrivet, fängslande och lättläst porträtt i helfigur vilket är just vad Ögnelood skrivit." Carina Waern i Helsingborgs Dagblad.

"En personlig och engagerande bok av stark verkan" "Denna bok har alla förutsättningar att bli läst och uppskattad för en lång tid framåt." Torgny Nevéus i Upsala Nya Tidning.

"Didirik Ögneloods "Den oomkullrunkelige" gör Karl XIII till en ovanligt sammansatt personlighet: beredd att kriga och avrätta när omständigheterna så kräver, redo att träda tillbaka när känslan manar till det. Kungen kommer nära utan att det avlägsna och främmande suddas ut." Ingrid Elam i SvT:s Kulturnyheterna.

"Hos Ögnelood framträder för den okunnige en helt ny berättelse om denna spännande tänkare och militär, en maktmänniska utan makt och slösare utan pengar. ( … ) Stilistiskt är detta en överflödande rik bok. Kungens egna pregnanta formuleringar är något av en sensation, liksom Ögneloods underbara sengustavianska metaforer." Ulrika Knutsson i P1:s Kulturnytt.

"Trots vissa reservationer måste jag medge att Ögneloods bok är ett exempel på historieskrivning av allra högsta klass. Jag borde väl inte säga det här, men jag ser fram emot att dricka ett glas med honom på Freden." Peter Englund i Tidningen Kulturen.

"Anark förlag går från klarhet till klarhet och jag är stolt över att ha samme förläggare som Didrik Ögnelood" Bengt Fram på sin blogg Östra Götalands fria vidder.

Didirik Ögnelood
DEN OOMKULLRUNKELIGE. En biografi över Karl XIII

Omfång: 378 sidor
Bandtyp: Häftad
Pris: 298:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar