fredag 18 september 2009

Trilogi i nytryck

Innan Karin Barbalander slog igenom som författare till den uppmärksammade serien kriminalromaner om Konrad Werup, hann hon publicera ett antal böcker under pseudonymen Malla Lagerbielke. Anark förlag återutger nu den sedan flera år slutsålda trilogin om friherren och privatdetektiven Fredrik Ehrenhielm: Patricier och patrask, Dödligt drama samt Noblesse oblige under författarens verkliga namn.

Så här skrev en av våra kritiker när den avslutande delen kom ut 2005:

Med sina tre romaner om friherren och privatdetektiven Fredrik Ehrenhielm tog Karin Barbalander "det svenska mordet från förortens och bakgatans sunkiga omgivningar och placerade det där det hör hemma: i den venetianska vasen". Barbalander ...är en oerhört skicklig intrigknypplare, kanske den främsta vi har på det här språket. Spänningen i hennes kriminalromaner närmar sig alltid det uthärdligas gräns och hon väjer inte för den fasansfulla detaljen. Men hon ska inte förväxlas ens med de skickligaste hantverkarna i branschen. Barbalander är till syvende og sidst något så sällsynt som en författare av idéromaner, en som valt deckaren som sitt medium. Dessutom en, vars idéer utmanar den kväljande socialliberala och socialdemokratiska atmosfär som infekterat det svenska samhället och kulturlivet sedan mer än ett sekel. Här talar en samtidigt djupt konservativ och ytterligt subversiv libertin. Stundtals tycker man sig läsa en modern de Sade, född i fel tid, på fel plats och av fel kön.

Patricier och patrask
Tre ungdomar stämmer möte i en undanskymd slottspark i Uppland. De byter om för att i sommarnatten utföra sina hemliga rollspel. Men bakom ett träd gömmer sig någon som ger deras fest ett makabert slut. På Flobyhof råder sommarstiltje. Fredrik Ehrenhielm motar om dagarna sin leda med drakflygning och fördriver sina nätter med allt sällsammare experiment med hallucinogena droger. Plötsligt hittas hans kusin, Dodde Törnebladh mördad. De enda ledtrådarna är ett par fotografier; ett på några ungdomar i historiska kläder och peruker, och ett på en mystisk kvinna.Dödligt drama
En vinterdag 1999 försvinner en uppburen svensk dramatiker, Tomas Dahlén, under sin dagliga shoppingrunda på NK.
För Fredrik Ehrenhielm blir det en personlig fråga av högsta rang. Dahlén är nämligen nyss gift med hans dotter Louise.

Trots att utredningen handläggs av polisen i Stockholm kan Fredrik Ehrenhielm inte låta bli att engagera sig. När sedan också en av Dahléns fiender, teaterkritikern Ferm på Dagens Nyheter, hittas bestialiskt mördad, blir hans engagemang om möjligt ännu större.

Trådarna leder bakåt i tiden, till det slutande sextiotalet, vänsterextrema sammanslutningar och lönnmördare från Västtyskland och Palestina. Ehrenhielm anar att han kommit en stor hemlighet på spåren, som berör hela den svenska efterkrigshistorien. Kanske befinner han sig i utkanten av något som är mångdubbelt allvarligare än någon kunnat ana. När en bomb detonerar på Stora Sällskapet står det klart att krafter satts igång som det svenska rättsväsendet inte kan hantera.

Samtidigt dyker ett ännu mörkare moln upp på Ehrenhielms himmel.
 
Noblesse oblige
Sommaren 2002 är den varmaste i mannaminne. Men för friherren Fredrik Ehrenhielm bryts sommarstiltjen på Flobyhof av att unga demonstranter vandaliserar familjens hus i Lärkstaden. Ehrenhielm reser till Stockholm för att se över skadorna och inleda diskussioner med försäkringsbolaget. Strax därpå slår våldsverkarna till igen med en rad alltmer utstuderade och besinningslösa dåd riktade mot svenska patricierhem. Ett attentat får dödlig utgång.

Vad finns det för samband mellan en socialdemokratisk justitieminister, en framgångsrik konsthandlare och pederast och en missanpassad ung man som engagerat sig i en vänstersekt? Fredrik Ehrenhielm ställs inför sitt livs svåraste dilemma. Ska han låta nåd gå före rätt?
.
Patricier och patrask
Dödligt drama
Noblesse oblige
.
Omfång: 250 sidor
Bandtyp: Kartonage
Pris: 210:-/st

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar