onsdag 21 april 2010

Crister Enebär: GONZOKRITIKCrister Enebär förblir ett unikum i svensk litteraturkritik. Som 20-åring introducerade denne autodidakt, son till en malmöitisk sjåare, gonzo criticism för en svensk läsekrets, ett nytt slags hämningslöst personligt sätt att ta sig an det kritiska uppdraget. Än idag, trettio år senare, är Enebär trogen sitt anti-ideal.

Kedjerökande har Enebär under fyra decennier hängt över sin skrivmaskin (inga datorer här inte), natt efter natt. Det har varit hårda år och nog har de satt sina spår. Kroppen är sliten, attityden är desillusionerad. Men än har glöden inte falnat. Gång efter gång har man trott att Enebär varit uträknad men han har alltid kommit tillbaka, mer förbannad än någonsin. Svärande och frustande har han, efter några återställare, satt sig vid skrivmaskinen igen. Ingen förblir oberörd av hans texter - eller av hans person.

"Jag har sparkats från fler jobb än jag kan minnas", skriver Enebär i inledningen. Men med sitt oefterhärmliga tonfall har han ändå alltid lyckats hitta nya ställen att publicera sig. Enebär må vara omöjlig att ha att göra med, men han är också en omistlig röst i den svenska kulturdebatten.

Hans hundratals recensioner och kulturartiklar har publicerats i bland andra Helsingborgs Dagblad, Ystads Allehanda, Sundsvalls Tidning, Vasabladet, Tidningen Kulturen och Folket i Bild Kulturfronts nätupplaga. Under 1980-talet medverkade han också regelbundet som krönikör i Lundagård, Tidningen Boken, Artes och Res Publica. Under en period bidrog han också regelbundet med texter till Kris och Aktuell Rapport  vilket vittnar om den bredd och fördomsfrihet som alltid varit Enebärs främsta kännetecken som kulturskribent.

Han var också med att ge ut den uppmärksammade, högerradikala tidskriften PEPPAR. Om den perioden säger han idag: "Jag brydde mig inte mer om politik då än vad jag gör idag. Men jag har aldrig fått till det med så många brudar som när jag jobbade med PEPPAR. Säga vad man vill om högern och överklassen, men de avlar fram de snyggaste och villigaste tjejerna." Sedan mars 2010 är Enebär krönikör på Skånska Dagbladet. Där skriver han en gång i månaden på tidningens lundasidor.

Med detta fylliga urval av Enebärs texter, från en skildring av ett nattligt möte med Kristina Lugn på Hotell Malmen (ett eko av Leonard Cohens Chelsea Hotel No 2) till en ingående beskrivning av Åsa Linderborgs höfter, befäster han sin position som en av våra mest läsvärda och originella kritiker.

Längre än så här kan man knappast komma från Horace Engdahls preciösa knarrighet.

Crister Enebär

Gonzokritik
Recensioner och essayer
Omfång: 622 sidor
Bandtyp: Häftad
Pris: 225:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar