torsdag 21 januari 2010

Bengt Fram: INRE EXIL


Bengt Fram, mångårig och uppskattad medarbetare i Folkblandet Östgöten, har rest land och rike runt och intervjuat avhoppare från det vettlösa kaos som är den svenska kulturdebatten. Med sig har han haft fotografen Fredrik Sagn.

I Inre exil får vi möta en lång rad färgstarka, originella och starka individer som valt att leva ett annorlunda liv: Ofta i materiell fattigdom men alltid i stor frihet och andligt överflöd.

Hur ser deras liv i självvald inre exil ut? Hur lever de efter att ha vänt ryggen åt det politiskt korrekta och själsligt förkrympta "kulturlivet"? Ett enormt bildmaterial (närmare 200 foton) för oss nära ett radikalt alternativ till parnassens salonger. En livsstil som utmärks av en rakryggad och kompromisslös hederskänsla samt omutlig integritet.

Här möter vi bland annat den idealiska misogyniens främste förespråkare i vårt land: Kurt Wered, som nu ägnar sig åt fotografi vid Roxens stränder och hans näre vän historikern Didrik Ögnelood som lämnat den intellektuellt korrupta universitetsmiljön för att kunna bedriva fri forskning inom Östgötaskolan. Här finner vi vidare ett inträngande porträtt av Kajsa-Stina Warg, tidigare känd som ung och uppkäftig krönikör i Expressen, nu istället verksam vid Hjulsbro hembygdsmuseum där hon arrangerar utställningar om Östgoternas äldsta historia.

Det är roligt och spännande, men också gripande och mänskligt. Genom att låta dessa och ett tjugotal andra fria andar komma till tals har Bengt Fram också presenterat ett djupt subversivt program för radikal förändring.

Bengt Fram
Fredrik Sagn (foto)
INRE EXIL
Bandtyp: Linneklotband
Omfång: 378 sidor
Pris: 450:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar