tisdag 16 mars 2010

Karin Barbalander: STRINGSTRYPAREN

I en tid då vilken uttråkad hemmafru eller sentimental journalist som helst kan bli framgångsrik deckarförfattare, är Karin Barbalander undantaget som bekräftar regeln om den samtida litteraturens förfall. Flera år innan hon blev känd som kvinnan bakom det framgångsrika Nätverket hedonistisk höger och gjorde sig bekant som en av Sveriges mest originella debattörer på högerkanten, hade hon givit ut en serie kriminalromaner som sent omsider fått en betydande läsekrets.

Barbalander återkommer nu med en ny roman: Stringstryparen som inte kommer att göra hennes läsare besvikna. Människorna och miljöerna är nya. Hon har tagit mordet ur den venetianska vas där hon placerade det i Noblesse oblige och återfört det till den skitiga gränden. Men det är samma egenartade kombination av illusionslös samtidskritik och libertinsk livsglädje som pulserar under ytan.

Karin Barbalander
Stringstryparen
Omfång: 398 sidor
Bandtyp: Linnetrådshäftad
Pris: 295:-

Barbalander har dock ytterst lite gemensamt med det svenska deckareländets ordmånglare. Hennes böcker är något i vårt land så ovanligt som idéromaner. Här förs en kvalificerad diskussion om högerns revolt och villkoren för det libertinska alternativet. Tonen blir dock aldrig docerande och intrigerna är tillräckligt rafflande för att tillfredsställa den kräsnaste deckarkonnäsör. Inte sedan Vic Suneson har någon förmått skriva kriminalromaner som är så övertygande och, låt oss inte hymla, erotiskt laddade.

Hennes senaste bok, "Stringstryparen", tycks markera en ny fas i Barbalanders författarskap. Omgivningarna är ruffigare och språket råare. Herrgårdsmiljöerna är långt borta när Barbalander här inleder sin nedstigning i Stockholms strippklubbar och geggarkvartar. Hon sätter ned sina stilettklackar i en solkig värld men visar också att hon till fullo behärskar dess idiom. Sällan har man läst en svensk deckare som är så övertygande i detaljerna och som så pricksäkert fångat den moderna storstadens argot.

- Crister Enebär, Sydsvenska Dagbladet

1 kommentar:

  1. Sannerligen, Vic Sunesons mästerliga hantering av erotisk spänning har länge saknats inom svenskt författarskap. På sin tid kunde han bara konkurrera med mästaren H.-K. Rönblom.

    SvaraRadera