lördag 31 oktober 2009

Kurt Wered i urval: Maximer och sentenser på svenska, franska, engelska, tyska och rumänska


Det strävsamma förlaget Beijboms går från klarhet till klarhet. Lite grann i skuggan av det våldsamt upphaussade Augustpriset ger man nu ut ett urval kortare texter av Kurt Wered under titeln Jag avlossar mina skarpaste ord. Det är en kongenialt formgiven presentbok som lyser likt en fyrbåt i den eljest trögt framflytande svenska bokfloden. Vi citerar från förlagets hemsida:

Kurt Wered är en ordets mästare, som skriver den vackraste svenskan. Hans språk övertygar varje läsare om att detta är en författare som älskar, ser, hör, rör och bekräftar mig.

I boken Jag avlossar mina skarpaste ord har vi samlat ca 800 av Kurt Wereds vackraste och mest träffande maximer och sentenser, och vi publicerar dem i en bok på fem språk: svenska, engelska, franska, tyska och rumänska.

I denna bok har vi samlat Kurt Wereds allra mest laddade ord: brottstycken ur hans samlade litterära produktion. Vi presenterar dem inte bara på svenska utan också på engelska, franska, tyska och rumänska. Detta är en bok att citera när du skall hålla tal eller skriva ett tackbrev, när du skall uppvakta eller belöna, trösta eller uppmuntra, be om förlåtelse eller förklara din kärlek. En bok du gärna läser själv och kan skänka som gåva till den du älskar eller hatar, till en vän eller fiende, en arbetskamrat eller konkurrent, en granne eller främling, en konfirmand, en student eller autodidakt, ett födelsedagsbarn, ett brudpar eller den nyskilde - i Sverige eller någonstans i världen.

Men framför allt är detta en bok som du kan skänka till dig själv. En bok som aldrig blir färdigläst. En bok du plockar fram, bläddrar och läser i, gång på gång. Och för varje gång du läser i boken hittar du nya ord och formuleringar i en språkdräkt som kan få änglar och demoner att dansa av glädje. Kurt Wereds maximer och sentenser är i litterär världsklass. Hans vackraste ord tillhör mänskligheten och är en del av evigheten.

Med denna bok vill vi ge Kurt Wereds ord vingar, så att många människor runt om på vår jord får chansen att lära känna de svenska ordens mästare.

En av Kurt Wereds sanningar lyder: Världens kortaste och längsta resa går mellan munnen och arslet, och där emellan krävs varken pass eller visum. Denna sanning gäller också för den som gör en upptäcktsresa bland Kurt Wereds vackraste ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar