fredag 5 februari 2010

Karin Barbalander om Kurt Wereds återkomst


Kurt Wereds nya bok, Tankar vid Roxen, markerar en återkomst i dubbel mening.

Efter att på kort tid ha gjort sig känd och etablerad som en av Sveriges fränaste och mest kompromisslösa debattörer tystnade Kurt Wered plötsligt. I en av de få intervjuer han givit på senare tid, förklarade Wered varför han valt att dra sig undan i ett slags inre exil: "Debattklimatet har blivit allt mer förråat och pöbelaktigt. Den som skriker högst får all uppmärksamhet och det finns inte längre något som helst utrymme för stillhet och eftertanke. Dessutom har ju snart sagt alla traditionella fora för en seriös diskussion om samtidens viktigaste problem förvandlats till rena tivolin. Litteraturdebatten handlar bara om deckarelände och alla dessa förtvivlat pladdriga och självupptagna bloggare ockuperar vår uppmärksamhet. Jag vill inte längre vara en del av detta."

Så Wered återvände till den nu så berömda stugan vid Roxens strand, "mitt eget Övralid" som han, halvt på skämt, brukar kalla den. Där har han samlat kraft och dessutom återvänt till den litterära form som han behärskar bättre än kanske någon annan på vårt språk: den intima essayen och det laddade fragmentet. Tankar vid Roxen rymmer ett hundratal nyskrivna exempel på denna hårt tuktade, ytterst koncentrerade prosa som är så omisskännligt Weredsk.

Tro nu inte att eremtiten vid Roxen förlorat sin skärpa. Wered är lika observant som alltid; få tecken på samtidens förfall tycks undgå hans desillusionerade blick och han är lika obönhörlig i sin kritik som alltid. Pessimismen om möjligt ännu djupare än tidigare. Men här talar också en frihetens röst. På ett paradoxalt sätt vittnar denna röst från avgrunden om frihetens alltid närvarande möjlighet. Också i en undergångstid som denna.

Kurt Wered
Tankar vid Roxen. Essayer, tankar, fragment


Omfång: 212 sidor
Bandyp: Linnetrådshäftad
Pris: 225:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar