söndag 14 februari 2010

Mer om Kurt Wereds memoarer

I början av april utkommer Anarken utan egenskaper och Fredlös i folkhemmet, delarna tre och fyra i Kurt Wereds memoarsvit. Bengt Lundberg som intervjuat Wered för Helsingborgs Dagblad har läst dem:


Vi blir alltfler som fascinerats av Kurt Wereds livsöde och hans (synbarliga) motsägelser. Estet och anark, diplomingenjör och filosof, siare och naturfotograf, erotoman och from jihadist i den stora Traditionens tjänst, mild och militant och med ett sexuellt curriculum vitae som skulle få den genomsnittlige lädermannen att drabbas av moralpanik. Det är nästan omöjligt att få ett grepp om honom. Att han konsekvent motarbetats av den svenska parnassen verkar han ta med en klackspark, även om en skymt av vemod ibland kan anas i hans blick.

Den mångsidige Kurt Wereds produktivitet är lika skrämmande och imponerande som den kompromisslöst radikala hållning som kommer till uttryck i hans bildkonst och de böcker - egna och andras - som strömmar från Anark förlag i Linköping. Jag är inte ensam om att emellanåt ha ställt mig frågan om det inte finns något självförbrännande, ja rentav självdestruktivt, i denna hektiska produktionstakt. En del representanter för kritikerkåren har också antytt att det på senare tid verkat som om kvantiteten fått gå före kvaliteten i Wereds utgivning. Efter att fått ta del av delarna tre och fyra av Kurt Wereds memoarsvit vill jag bara säga en sak till dem: Fuck you!

Dessa volymer bekräftar nämligen de förutsägelser enligt vilka detta arbete kommer att räknas till den svenska memoarlitteraturens klassiker, fullt jämförbart med t.ex. Tingstens memoarer som de med sin idémässiga och formella djärvhet givetvis överträffar.

Wereds samlade oeuvre visar också att det ligger något vitalt och i alla avseenden gränslöst i den verkliga genialiteten. Det må låta romantiskt i överkant, men det är inte en vanlig, dödlig författare vi har att göra med här. Till och med när han ger sig i kast med en så ofrånkomligt egocentrisk genren som memoaren, står det fullkomligt klart att Wered höjer sig över allt slags subjektivism. Också den mest rationella av läsare måste till sist kapitulera inför det faktum att det är någon eller något annat som valt att tala med Kurt Wereds omisskännliga röst.

Eftersom Anarken utan egenskaper och Fredlös i folkhemmet inte kommer att publiceras förrän senare i vår ska jag inte orda så mycket om dem. Men jag kan ändå garantera alla dem som just nu läser de föregående delarna i serien: Forsättningen är väl värd att vänta på - och bjuder på en del häpnadsväckande avslöjanden.
- Bengt Lundberg, Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar