torsdag 18 februari 2010

Markus Riis: ANCKARSTRÖMS AMBITIONER

Jacob Johan Anckarström (1762-1792) är ihågkommen som kungamördaren på maskeradbalen, Gustav III:s baneman. Få känner idag till att Anckarström också var en av det svenska 1700-talets mest fascinerande och sammansatta kulturpersonligheter, en estet och libertin som förkroppsligade sin samtids allra djärvaste strömningar.

Detta är en roman om Anckarströms liv och gärning. Om konst och politik och sexualiteten som subversiv praktik. Vid sidan av huvudpersonen uppträder författare och militärer, vetenskapsmän och alkemister, skådespelare och fantaster. Mätresser och hustrur. Och kungen förstås. Anckarströms nyfikenhet och aptit på livet är omättlig. Men vad måste han offra för att stilla den? Och för vems skull gör han det?

Med både humor och allvar skriver Markus Riis i Anckarströms ambitioner om vänskap, sexualitet och intriger i en förfluten värld som först efterhand börjar likna det moderna Sverige. Samtidigt prövar han gränserna för såväl den historiska romanen som det politiska handlandet.


Markus Riis, född 1978 är verksam som historiker och översättare. Anckarströms ambitioner är hans skönlitterära debut.

Markus disputerade nyligen vid Linköpings universitet på en avhandling om Karl XIII: The Queer Conqueror. Parallellt med sin forskning har han under de senaste åren arbetat med sin brett upplagda roman om kungamördaren Anckarström. "Jag började skriva en roman eftersom det blev material över som jag inte kunde använda vetenskapligt", säger Riis själv. "Jag blev särskilt fascinerad av de starka libertinska tendenserna inom den svenska adeln vid slutet av 1700-talet och jag fick lust att ge dem en litterär gestaltning. Sedan är ju Anckarström en förskräckligt missförstådd personlighet. Jag har försökt återge hans gestalt något av den oerhörda komplexitet som förhäxade samtiden."

Markus Riis
Anckarströms ambitioner
Omfång: 378 sidor
Bandtyp: Linneklotband
Pris: 258:-

Pressröster:
"Det finns en imponerande tidskänsla i Markus Riis' debutroman, och samtidigt spökar vår egen samtid bakom alla pudrade peruker. Den lever och larmar, stinker och doftar – en ­ytterst fruktbar hybrid mellan spränglärd fiktion och lekfull historiebok /.../ Anckarströms ambitioner är helt fri från den lite präktiga tråkighet som alltför ofta vidlåder historiska romaner, den där känslan av duktigt men livlöst iscensatt kostymdrama. Den lever, larmar, tränger sig på. Den luktar, stinker och doftar. Den är här och nu på ett sätt som sällan ens den mest samtidsintensiva samtidsskildring förmår vara. Och det trots att berättelsen stundtals nästan tycks glömma bort att den är en roman."
- Eva Johansson, Svenska Dagbladet

"Markus Riis har en lysande förmåga att härma konversationen vid hovet eller umgänget i dåtidens bordeller och akademier. Boken är spirituell, underhållande, lärorik. /.../ Det är en hyllning till den libertinska livsstilen. Romanen kunde lika gärna ha hetat "Ett svenskt Sodom". Ur denna berättelse kommer den autentiska stanken från stockholmska gränder och det lite sunkiga skimret över Gustavs dagar. Men framför allt består den av kvickhet, litterärt mod och - ovanligast av allt - idéer."
Stefan Jonsson, Dagens Nyheter

"Det är en rik, intagande och alldeles lysande gobeläng Markus Riis väver samman; trådarna är många, mängder av personer ur det förflutna och litteraturhistorien passerar revy, hastiga möten, segdragna förbindelser, tristess varvas med eufori. Vardag med resor, dagligt slit på godset och, framförallt, den okuvliga vurmen för tidens viktiga strömningar - Anckarström översätter till exempel den franske pornografen de Grandval och sätter upp dennes djupt subversiva versdrama Messalina. Det märkligaste är kanske att den nya bild av Anckarström som här framträder - ett slags svensk Marquis de Sade - är så oerhört övertygande."
Crister Enebär, Tidningen Kulturen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar