onsdag 25 augusti 2010

Contra mundum: Motstånd mot masskulturen

Att ta del av de "sociala medierna" - denna masskommunikation för massmänniskor, denna förströelse för intill döden förströdda automater - ger en del skrämmande insikter i hur långt nivelleringen och förflackningen gått i krämarsamhället.


Ingenstans är det tydligare hur massmänniskan inte vill annat än matas med uppdaterad underhållning. Varje försök till seriös diskussion om samtidens ödesfrågor tolkas som "underhållning" eller möts av den skränande pöbelns hånfulla kommentarer.

Inget är så skrämmande för underhållningskonsumenten som en allvarlig röst. Därav den våldsamma reaktionen på alla försök att återupprätta det förtroliga, eftertänksamma samtalet. Därav föraktet mot allt som har mer substans än putslustiga "statusuppdateringar".

Jag har sett hur saltet förvandlas till konstgjort sötningsmedel i tivolikulturen. Det står mig upp i halsen. Men hellre smaken av galla än krämarliberal mjukglass. Hellre despotins stenar i munnen än demokratins vattvälling.

En sak kan jag lova mina läsare: på den här bloggen kommer aldrig att erbjudas någon "underhållning". Här är varje ord en motståndshandling, en djupt subversiv aktion, riktad mot krämarliberalismens bastioner. De skribenter som här funnit en fristad är alla partisaner, inbegripna i en kamp på liv och död mot samtidens alla nedbrytande krafter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar