måndag 7 juni 2010

Anarks historiska arkiv

Anark förlag utökar nu sin verksamhet med den nya serien Anarks historiska arkiv som kommer att presentera engagerande och politiskt inkorrekta, populärhistoriska verk med fokus på 1900-talet. Först ut är Timo Tummelins Spårvagnsförare i tredje riket och Antony Beevors Schweizergardet - Påvens lojala elitarmé.


Den tyska lokaltrafiken under andra världskriget har länge setts som en skrämmande effektiv apparat för masstransport av civilister men kunskapen om dess organisation och ledarna har länge varit relativt okänd, liksom vardagslivet bakom ratten på en berlinsk spårvagn. I Spårvagnsförare i tredje riket ger Timo Tummelin emellertid en tydlig bild av allt detta med hjälp av nyfunna dokument, filminspelningar och intervjuer med ögonvittnen.


Tummelin beskriver också initierat den mytomspunna, hemlighetsfulla sammanslutning som efter krigsslutet hjälpte framstående spårvagnsingenjörer till ett nytt liv i Argentina. Var den bara en myt eller fanns den i verkligheten?

Spårvagnsförare i tredje riket är dock främst en stark skildring av de unga och gamla män som, burna av sin fanatiska lojalitet till den preussiska lokaltrafiken och dess traditioner, framförde Berlins spårvagnar fram till slutet i maj 1945. Aldrig har vi kommit dem och deras motivation så nära som i Spårvagnsförare i tredje riket.

Timo Tummelin
Spårvagnsförare i tredje riket
Omfång: 482 sidor
Bandtyp: Klotband
Pris: 225:-


För många av oss är Schweizergardet, Guardia Svizzera Pontificia, mest ett pittoreskt inslag under besök i Vatikanstaten. Vad få känner till, är att det också är ett militärt förband i världsklass: 110 välutbildade elitsoldater, obrottsligt trogna sin högste ledare: påven. Utrustade med den senaste militära teknologin är Schwweizergardet ett dödligt vapen i händerna på en regim som mer än någon annan kännetecknas av religiös fanatism.


Schweizergardet upprätthåller inte bara Vatikanens diktatoriska regim. Under åren har det också samlats en mängd indikationer på att gardister varit inblandade i militära aktioner i främmande land åtminstone sedan Johannes XXIII:s tid.

I sin senaste bok, Schweizergardet - Påvens lojala elitarmé skildrar den välkände historikern Antony Beevor den historiska och politiska bakgrunden till denna okända sida av Schweizergardet. Med hjälp av vittnesmål från avhoppade soldater och officerare får läsaren också en initierad bild av Schweizergardets roll i Falklandskriget 1982. och invasionen på Grenada 1983.

Antony Beevor
Schweizergardet - Påvens lojala elitarmé
Omfång: 578 sidor
Bandtyp: Klotband
Pris: 225:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar