måndag 18 januari 2010

Karin Barbalander om Martin af Kleen och radikalretrogardismen

Martin af Kleen är en av de drivande konstnärerna inom det traditionsmedvetna konstprojekt som är nära sammanknutet med det speciella slag av anarkojihadistisk radikalkonservatism som har sitt centrum i Linköping. För att markera sitt avståndstagande till andra samtida konstriktningar med vilka af Kleen-kretsen ibland sammanblandats har af Kleen beskrivit sin konst som radikal retrogardism.

På utställningen KULTURKAMP! är af Kleen representerad med bland annat målningen Spanska byggare. Med verk som detta slår den radikala retrogardismen ett slag för ett klassiskt romantiskt och realistiskt bildskapande. Man ser en återgång till hantverksmässig skicklighet och traditionsbevarande som betydelsefull och ett alternativ till samtidskonstens main stream med installationer, konceptkonst, provokationer och diverse konstupptåg. Utställningen är den största mönstringen hittills av den radikala retrogardism som utvecklats i kretsen kring Martin af Kleen. Särskilt betydelsefullt är curatorn Erica Sagns ambition att lyfta fram den radikalretrogardistiska rörelsens idémässiga utgångspunkter, som av af Kleen formulerats som "en idealisk misogyni på homoerotisk grund".


Martin af Kleen: Spanska byggare. Olja på duk.
180x95 cm (Fram Collection).

1 kommentar:

  1. Kul eftersom det egentligen parodierar alla jävla pretentiösa konstflummare, från situationister till Markus Andersson (vilken ju tycks vara det tilltänkta villebrådet). Har precis funnit bloggen och gillar den, roligt att folk har tid med sådant här. Man får ju hoppas att upphovsmännen är pensionärer.

    SvaraRadera