tisdag 5 maj 2009

Östgoternas urhem

Vi har tidigare uppmärksammat att den populäre krönikören Bengt Fram som många minns från Folkbladet Östgöten, startat en blogg med namnet Östra Götalands Fria Vidder. Med utgivningen av "Östgoternas urhem" har Tankesmedjan Wereds vådligheter och Anark Förlag nu glädjen att lyfta fram en annan sida av denne renässansman och snapphanes författarskap.

Under ett grävningsarbete på sin egendom i Hjulsbro 1969 gjorde den dåvarande gymnasieadjunkten Bengt Fram ett häpnadsväckande fynd. Under rosenrabatterna i sin trädgård fann han några egendomligt formade stenar som visade sig utgöra en husgrund från järnåldern. Efter fortsatta utgrävningar, följda av åratals studier kunde Fram slå fast att han funnit ruinerna av en östgotisk kungsgård från 200-talet, uppförd av en anfader till Theoderik den Store (454-526).

I ”Östgoternas urhem” sammanfattar Bengt Fram 40 års forskningsarbete på ett sätt som är tillgängligt också för lekmannen. Metodiskt och övertygande rekonstruerar han det östgotiska folkets uppbrott från trakterna kring Hjulsbro, dess vandringar genom det sönderfallande romerska riket, höjdpunkten under kejsar Justinianus och dess vidare öden genom århundradena.

Bengt Fram betraktas idag som den främste företrädaren för den så kallade Östgötaskolan, vars nydanande metoder, djärva teoretiserande och häpnadsväckande resultat sedan länge varit en nagel i ögat på den akademiska historieforskningen och arkeologin i vårt land.

”Östgoternas urhem” riktar sig inte bara till historiker av facket och dem som är intresserade av den tidiga medeltidens historia. Boken kastar också ett angeläget ljus på frågor om etnicitet och den svenska identitetens verkliga natur.


Östgoternas urhem
Omfång: 602 sidor. Rikt illustrerad
Band: Inbunden med skyddsomslag
Pris: 498:-

Med ”Östgoternas urhem” fortsätter Anark Förlag sin utgivning av kontroversiell och politiskt inkorrekt litteratur, något som bekräftas av de kommentarer som föregått denna utgivning:

Bengt Frams ”Östgoternas urhem” är ännu ett bevis på att den bästa och mest stimulerande historieskrivningen är den som skrivs utanför de akademiska elfenbenstornen.
- Herman Lindqvist

Hur mycket det än bär emot att medge det, framstår faktiskt många av Frams djärva hypoteser som plausibla.
- Dick Harrison

Barocka fantasier som hör hemma i ett annat århundrade!
- Peter Englund

9 kommentarer:

 1. Makalös bokutgivining. Rent sagolikt! Fortsätt såhär!

  SvaraRadera
 2. Kurt
  i mail till mig skrev du att du inte kunde skicka boken jag ville köpa av dig. Du har inte givit en förklaring, så därför ber jag dig nu att göra det. De böcker du gör reklam för här i bloggen - existerar de i den verkliga världen eller är de en del av ditt virtuella experiment? Om svaret är det senare så har jag full respekt för det och finner idén god, men det vore bra om du ville svara mig. Jag finns, som du nog vet, på thomas.nydahl@gmail.com
  God helg! Thomas

  SvaraRadera
 3. Får säga att 500 kr är en osäker satsning på moderna sagor jmf kommentarer ovan. Urhem-begreppet låter amatörmässigt. Sajten här säger ingenmting om urhemmet ens

  www.catshaman.com

  SvaraRadera
 4. Tramsiga trakasserier från anonyma rättshaverister förtjänar egentligen inget svar. Jag häpnar ändå över fräckheten, förnumstigheten och inbilskheten hos dessa cyberklottrare. Man drar sig inte för att håna en bok som man inte läst. Man kan inte stava men kallar andras arbete "amatörmässigt".

  Undra på att vi blir allt fler som i dessa så kallade sociala medier inte ser mycket annat än en okunnighetens och oförskämdhetens triumf.

  Man tar sig för pannan.

  SvaraRadera
 5. Thomas Nydahl. Det var som tusan. Läste en fin liten sak av dig. "Beskäftighetens prisma" tror jag den hette. En riktig pärla. Handlade om sju bröder som alla var före detta kommunister, ja de hade tänkt om. Och hur de tänkte sedan. En hit och en dit. Och hur de drack vin, satt tysta framför fönstret och respekterade allt möjligt där ute i den suruschla dimman utanför det öde skolhuset, när plötsligt...

  Betyg: Fyra blonda barn av fem möjliga.

  SvaraRadera
 6. @ "Gotiska klubben". Mitt kommentarsfält är visserligen öppet för alla och envar men om du vill föra en dialog med Nydahl, föreslår jag att du gör det på hans blogg, inte min. Nån jävla ordning får det vara.

  SvaraRadera
 7. Eller är det helt enkelt så att du utnyttjat Wereds vådligheter för att sprida reklam för din egen blogg? I sådana fall får jag be dig sluta med ofoget.

  SvaraRadera
 8. Det är egentligen emot min policy att släppa igenom anonyma kommentarer men jag gör ett undantag för den här gången. Vad menar du, "Anonym"? Exakt *vad* är det som är oklart? Hur kan vi göra det begripligare för dig?

  SvaraRadera