tisdag 23 april 2013

Anna-Lena Larsson: KRISTINS BOK. EN STOCKHOLMSK PIGROMAN


Anark förlag fortsätter sin uppmärksammade utgivning av romaner inspirerade av Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Nu kommer Anna-Lena Larssons Kristins bok som med politisk och erotisk djärvhet skriver om den klassiska berättelsen för en ny generation läsare. Lasse Wijk har läst den:

Kristin, Doktor Glas' hushållerska, är en ganska opersonlig figur i Hjalmar Söderbergs roman. Också i de otaliga parafraser och pastischer som översvämmat bokmarknaden på senare år har hon förblivit en skugglik gestalt. En "liten människa", uppfylld av vardagssysslor och plikttrohet. En som inte gör något väsen av sig. En som inte ens har ett efternamn.

Tills nu. I Anna-Lena Larssons nya roman, Kristins bok, är det äntligen annorlunda. För det här är Kristin Erikssons egen berättelse. Larsson tar oss med in i Kristins värld. Uppväxten i ett östgötskt torp, flytten till Stockholm och åratals slit som hushållerska i det ena hemmet efter det andra. Det är ett hårt liv som den åldrande Kristin berättar om. Här skildras utsatthet och förödmjukelser i pigkammare och serveringsgångar. Skurgumsknän, våldtäkter  och fosterfördrivningar hör till vardagen. Men här skildras också ett gryende klassmedvetande och den spirande drömmen om ett annat och värdigare liv. Och här får vi äntligen ta del av den aldrig tidigare berättade historien om Kristins ungdomliga förbindelse med prosten Gregorius och den från början hopplösa drömmen om ett liv som prästfru. Det är en vemodig berättelse men också en livsbejakande gestaltning av kraften i det sexuella uppvaknandet.

Anna-Lena Larsson har ett språk som, på ett underbart och hänförande sätt, beskriver Stockholm i början av 1900- talet. På ett gripande och samtidigt poetiskt vis, berättar hon om Kristins kamp som , dotter, hushållerska och älskarinna, men främst som kvinna.  På ett gripande sätt gestaltas här också  den känsla av svek som snart övergår till hat, när Kristin hittar doktor Glas' papper och förstår att den man hon osjälviskt tjänat i åratal är den som mördat hennes stora kärlek. Bokens upplösning hör till det mest skrämmande och upprörande jag någonsin läst.

Anna-Lena Larsson
Kristins bok. En stockholmsk pigroman
Omfång: 228 sidor
Bandtyp: Linneklotband
Pris: 225:-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar