tisdag 23 april 2013

Christina Kvant: FÖR MÄRTA


För Märta är ett slags preludium till Hjalmar Söderbergs klassiska mordhistoria Doktor Glas. Huvudpersonen i Christina Kvants roman är Märta Gregorius (née Nylander), pastor Gregorius första hustru. Nu liksom då är det i ett kärleksfullt tecknat Stockholm som berättelsen utspelas.

Men handlingen äger rum på 1870-talet och synvinkeln är en annan: denna gång får vi möta en ung och optimistisk pastorsadjunkt betraktad av sin unga hustru. Den naiva och oskuldsfulla Märtas beundran byts snart av förskräckelse när hon redan på bröllopsnatten inser att Gregorius bär på mörka hemligheter. Men snart upptäcker hon också mer än hon någonsin kunnat ana om sina egna begär. Genom Märtas dagboksanteckningar får vi ta del av hennes och makens uppslitande balansakt mellan dominans och underkastelse, lutheransk askes och hednisk utlevelse.

Doktor Glas beskrivs Märta Gregorius som en  ”simpel och knotig och ’fromsinnlig’ pigtyp, inte alltför olik den goda Katarina von Bora”. Christina Kvant har med För Märta tecknat ett annorlunda porträtt av en kvinna som länge uppfattats som en obetydlig bifigur. Det nya perspektivet skänker nytt djup och perspektiv åt både henne och den unge pastor Gregorius samt deras alltmer destruktiva relation. Men liksom i förlagan är det också en tidlös berättelse om kärlekens iskalla underströmmar med en elementär förmåga att fängsla läsaren. 

Christina Qvant debuterade 2011 med den uppmärksammade romanen Mögkungens rike


Christina Kvant
För Märta
Omfång: 228 sidor
Bandtyp: Linnetrådhäftad
Pris: 225:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar