fredag 4 september 2009

Odontologens återkomst


Niftor Odontologen debuterade 1991 med prosaberättelsen Barnomsorgen i Filipstad. Boken gavs ut på eget förlag efter, enligt författaren själv, 25 refuseringar. Föga förvånande möttes denna debut med kompakt tystnad av den svenska kritikerkåren. Den hektograferade upplagan om endast 150 exemplar fick trots det en viss spridning bland kvalificerade läsare med intresse av subversiv litteratur. Barnomsorgen i Filipstad levde ett slags samizdat-tillvaro under många år och åtnjuter idag status som ett slags "minor classic" trots att det bara är ett litet antal människor som haft möjlighet att läsa boken.
.
Efter debuten kom det att dröja tio år innan Niftor Odontologen lät höra om sig igen. Den långa tystnaden berodde till viss del på författarens besvikelse över debutbokens öde. Särskilt kränkande var det fräcka sätt på vilket Barnomsorgen plagierades och det sätt på vilket massmedier och kulturetablissemang höjde epigoner och plagiatörer till skyarna. På hösten 2002 gav i alla fall det lilla förlaget Yrsel i Sundsvall ut Niftor Odontologens essäsamling Agón. Trots att förlaget skickade ut åtskilliga recensionsexemplar uteblev responsen också denna gång.

Anark förlag kommer inom kort att ge ut en fortsättning på Barnomsorgen i Filipstad. Som en förberedelse till Odontologens återkomst presenterar vi redan nu författarens två första böcker i nya upplagor:
 
Barnomsorgen i Filipstad
Omfång: 152 sidor
Band: Linnetrådshäftad
Pris: 245:-
.
Agón
Omfång: 192 sidor
Band: Linnetrådshäftad
Pris: 275:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar