torsdag 17 september 2009

Karin Barbalander: Struktur och agens


Samtidigt som den femte delen i Karin Barbalanders Konrad Werup-dekalog utkommer på ett annat förlag, publicerar Anark nu en nyskriven, separat berättelse: Struktur och agens som kan läsas som ett slags prolog till hela serien. Här skildras Konrad Werups dramatiska ungdomsår, hans personliga och politiska omvändelse samt ursprunget till Lingöpingspolisens speciella insatsstyrka.

Bergs slussar i gryningen den 10 oktober 2007. Korvetten av Visbyklass rammar en slussport med våldsam kraft och fattar eld. Kaptenen och hans besättning på det tungt bestyckade fartyget dör i samma ögonblick som ammunitionsförrådet exploderar. Konrad Werup, operativ chef vid Linköpingspolisens särskilda insatsstyrka, konstaterar snart att inget svenskt örlogsfartyg saknas. Att det måste ha framförts utan tillstånd. En olycka. Men uppenbarligen finns något annat bakom. Mitt under olycksutredningen kommer ett nattligt larm. En brand har utbrutit i bröderna Wallanders bokhandel. Huset är redan övertänt. När inspektör Lappalainen efteråt undersöker de innebrända brödernas kroppar gör han en fasansfull upptäckt: båda kropparna har halshuggits. Två medelålders bröder som sålde deckare och kurslitteratur. Avrättade med kroksabel. Det är alltför orimligt, tänker Werup.

Jakten på vapensmugglarna för Wallander och Lappalainen till Libyen och Palestina och slutligen till en rafflande upplösning i de afghanska bergen. Under utredningens gång tvingas också Werup möta spöken från sitt eget förflutna...

Struktur och agens är en bok som tar ett steg tillbaka. Historien börjar 1970 när Werup är en 22-årig arbetare på SAAB-fabriken i Linköping som en varm försommardag, inspirerad av en marxistisk studiecirkel, initierar en vild strejk. Den slutar 2008 med den dramatiska och gåtfulla titelberättelsen som bland annat innehåller en oefterhärmligt dråplig skildring av mötet mellan Werup och hans ungdoms kärlek i en dansk källarmoské.

Däremellan ger den några av de viktigaste nycklarna till personen Werup. Den berättar om den första tiden med Ritva, om uppgörelsen med KPML(r) och hur Werup först engagerades som informatör av IB och sedan inledde sin karriär som polis. Med Struktur och agens tillförs en ny djupdimension till serien om Konrad Werup.

Struktur och Agens kan ses som ett supplement till Werup-dekalogen och ges ut av Anark förlag.


Struktur och agens
Omfång: 264 sidor
Bandyp: Linnetrådshäftad
Pris: 249:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar