fredag 11 februari 2011

Stig Cederholm: "Åsa-Nisse i Stalingrad"


Det är den heta sommaren 1942. Åsa-Nisse och Klabbarparn har tagit värvning i Waffen SS och skickats till östfronten där man förbereder den stora offensiven mot Kaukasus. Livet i fält visar sig vara något annat än vad Nisse och hans kompanjon förväntat sig och efter att ha kommit i klammeri med Geheime Feldpolizei bestämmer de sig för att ta bondpermis.

Åsa-Nisse och Klabbarparn är på hemväg till Knohult när den stabsbil de "lånat" prejas av ett ryskt pansarförband. Tillsammans med en handfull andra fångar lyckas Åsa-Nisse ta över en rysk stridsvagn och gör ett fantastiskt fynd, en hemlig depesch från Stalin som avslöjar den ryska strategien. Det är bara några veckor innan slaget vid Stalingrad. Den avgörande drabbningen stundar.

Åsa-Nisse och Klabbarparn inser att depeschen är deras sista chans att rehabiliteras och de söker sig tillbaka till de egna linjerna där de med nöd och näppe undgår att avrättas som desertörer. I stället kommenderas de att som hemliga agenter bege sig till Stalingrad...

Där avbryts den skälmroman om Åsa-Nisse som Stig Cederholm aldrig hann fullfölja. Denna utgåva som redigerats av Bertil Bergqvist avslutas med en efterskrift och två tidigare outgivna noveller om den folkkäre smålänningen, Åsa Nisse i Bad Tölz samt Scharführer Åsa Nisse.

Inspirerad av kollegan Sven Hassels stora framgångar under 1960- och 70-talen planerade Stig Cederholm en serie självbiografiska humoresker om sina upplevelser i Waffen-SS. Ingen av dessa publicerades men Cederholm efterlämnade tusentals manuskriptsidor som redigerats av Bertil Bergqvist. Senare i år kommer Anark förlag att ge ut ytterligare två delar, Åsa-Nisse på larvfötter samt Hauptsturmführer Åsa-Nisse i Brasilien  i en serie som kommer att omfatta sammanlagt tio volymer. Det är utgivarnas förhoppning att publiceringen också kan bidra till att fördjupa den lika fantasilösa som förutsägbara "debatt" som åter blossat upp kring den ständigt kontroversielle Cederholm. 

Stig Cederholm
Åsa-Nisse i Stalingrad
Omfång: 234 sidor
Bandtyp: Danskt band
Pris: 175:-

1 kommentar:

  1. Hahahaha! Åsa Nisse i Stalingrad! Hahahaha! Titeln är komisk genialitet. Synd att nazze-Stig inte levde för att uppleva den. ;)

    /NRK

    SvaraRadera