lördag 26 februari 2011

Tony Tavast: Konspirationen mot Holmberg


Den kontrafaktiska romanen är en besvärlig genre som utövat en olycksalig lockelse på alltför många författare som underskattat dess krav och överskattat sin egen förmåga. Jag förmodar att det är de till synes obegränsade möjligheterna som är så svåra att motstå och det är därför en nedslående paradox att resultaten ofta är så hopplöst förutsägbara. I den kontrafaktiska fiktionens värld är alla trötta science fiction-klichéer legio, liksom tradiga spekulationer om vad som kunde ha hänt om Hitler segrat i det andra världskriget eller om världen dominerats av extremistisk feminism.

Det var därför med stor misstänksamhet som jag tog mig an Tony Tavasts debutroman, Konspirationen mot Holmberg. Redan efter första kapitlet visade sig dock min skepsis obefogad och jag förstod snart att jag satt tänderna i en verkligt rar fisk i den svenska bokflodens trögt framflytande stim av halvdöda thrillers och kriminalromaner.

Utgångspunkten för Tavasts tankeexperiment är nämligen högst originell:  Moderata samlingspartiet vann en knapp men för landet avgörande seger i riksdagsvalet 1968. Under den karismatiske Yngve Holmberg slog man in på en ny och frihetlig väg samtidigt som den nya regeringen med stor beslutsamhet gjorde upp med den korruption och det mörka arv som den socialdemokratiska regimen lämnat efter sig.

För att undvika att ställas inför rätta går ett stort antal ledande socialdemokrater under ledning av f.d. ecklesiastikminister Palme i landsflykt. Inom några år inleder den ”Socialdemokratiska frihetsfrontens” väpnade gren ett intimt samarbete med Moammar Khadaffi och upprättar baser och träningsläger i Libyen.

1970 inträder Sverige i Atlantpakten och snart vinner Yngve Holmberg internationell uppmärksamhet som överbefälhavare för de svenska trupper som har en avgörande betydelse för segern över kommunismen under det krig som kommer att kallas "den stora östasiatiska konflikten". Jordskredssegern i valet 1976 befäster Holmbergs ställning som älskad landsfader och internationellt respekterad statsman.

Handlingen i ”Attentatet mot Holmberg” utspelas under några laddade veckor kring nyåret 2000. Inom den svenska senaten förbereder man det supreme event som samtidigt är ett firande av millennieskiftet och den 75-årige statsministerns födelsedag. Fonden utgörs av ett kärleksfullt tecknat Stockholm. (som stadsskildrare leder för övrigt Tony Tavast tankarna till en Bo Bergman eller en Per Wästberg och om jag har någon invändning mot hans bok, skulle det vara att den lyriska impressionismen ibland går ut över thrillerns krav på ett uppdrivet tempo) och stämningen kan närmast beskrivas som idyllisk.  Tavasts kontrafaktiska Sverige
verkar faktiskt vara ett lyckligt land, på ljusårs avstånd från den moderna välfärdsstatens slavsamhälle. Arbetslöshet och huliganism är endast obehagliga minnen från ett avlägset förflutet. Kvinnornas bröst är runda och fylliga och ingen känner till begreppet pensionsbroms.

Men Tony Tavast är varken idylliker eller utopiker och vi befinner oss inte vid historiens slut. Snart nog tornar mörka moln upp sig och det visar sig att något är ruttet också i Sverige.

I centrum för den vindlande intrigen står Yngve Holmberg själv och statsministerns alltmer spända relation till Carl XVI Gustaf. Den svartsjuke kungen har aldrig kunnat tolerera Holmbergs framgångar och sätter dessa i samband med sin egen minskande popularitet. När det uppdagas att Holmberg dessutom sedan många år haft en intim relation med drottning Silvia bestämmer sig den hanrejade monarken för att skrida till handling. I det neutrala Schweiz inleder en grupp sammansvurna rojalister i största hemlighet förhandlingar med socialdemokratiska fundamentalister. Målet: att likvidera Yngve Holmberg, återupprätta kungens ställning och införa löntagarfonder.

Detta är den spektakulära bakgrunden till den rafflande och dramatisk händelseutveckling som för alltid kommer att förändra Sveriges framtid. Jag kan garantera att den som förväntar sig spänning på absolut toppnivå inte kommer att bli besviken på ”Attentatet mot Holmberg”. Själv kunde jag inte lägga den ifrån mig utan sträckläste de 450 sidorna under en dag och en natt. Ja, så skickligt hanterar Tony Tavast thrillerförfattarens hantverk att den förbländade läsaren vid en första genomläsning kan missa hans verkliga ärende. Det vore synd, för Tavast är en författare som ställer ett antal ytterst angelägna frågor.

Vad skulle ha hänt med vår moral, med sanning och lögn, i ett samhälle som inte i decennier dominerats av en korrupt socialdemokrati och en bindgalen kulturvänster? Vad var det som gick snett med den svenska konservatismen? Finns det ögonblick då nationer och individer verkligen har möjlighet att fatta avgörande beslut?

Konspirationen mot Holmberg erbjuder inga enkla svar - men Tony Tavast har både intelligens och mod att ställa några ytterst angelägna frågor. Frågor av det slag som vi alla borde ställa oss, särskilt i en tid som denna. Det är bra. Det är starkt. Det är engagerande. Och det är mycket, mycket spännande. Se till att läsa den här boken.

Göran Baugh, Barometern

Tony Tavast
Attentatet mot Holmberg
Omfång: 458 sidor
Bandtyp: Linneklotband
Pris: 210:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar