onsdag 28 april 2010


Pegasen i botten
Svenskt pekoral från nyenkelhet till retrogardism
Bandtyp: Trådhäftad
Omfång: 788 sidor
Pris: 395:-


Ädelpekoralet förblir en pålitlig underström i den svenska lyrikens ocean. Trots växlande moden förmår ständigt nya generationer prestera poetiska stycken där syftets allvar blott överträffas av den ofrivilliga komiken.

För den som önskar förstå det svenska kynnet utgör skatten av pekoralistisk dikt en outsinlig källa till kunskap om de själsliga träskmarker i vilket det har sina rötter. Dessvärre har studiet av detta slags lyrik kommit att få något antikvariskt över sig. Klassiska antologier som Pegas på villovägar och Jullen på världhavet är förvisso omistliga för den som vill tränga in i den äldre svenska pekoralistiken men de är också hopplöst föråldrade. Ett visst slags studentikos skadeglädje skämmer också dessa, förvisso högst användbara, samlingar. Det har länge saknats ett uppdaterat och brett urval svenska pekoral som kunnat levandegöra den svenska lyrikens fortsatta uselhet.

Den nya samlingen från Anark förlag, Pegasen i botten, Modernt svenskt pekoral från nyenkelhet till retrogardism syftar till att fylla detta tomrum. Här presenteras inte mindre än femtio samtida svenska författarskap, representerade med över 400 dikter och kortare prosastycken. Materialet har arrangerats tematiskt i sju kaptiel: "Nyenkelhet", "Politisk dikt", "Rocklyrik", "Det frånvarande subjektet", "Romantikens återkomst", "Språkmaterialism" och "Retrogarde". För urval och en fyllig introduktion svarar Torgny Creutz, litteraturvetare och tillförordnad kulturredaktör på "Barometern".

Utk. maj 2010.

1 kommentar:

  1. Vilka medverkar egentligen? Anonyma förmågor?

    SvaraRadera