tisdag 27 april 2010

Kurt Wered: Spränglärd och gallsprängd, nu i exil.

Göran Baugh skriver i dagens Barometern:

Den östgötske kulturpersonligheten Kurt Wered, författare, förläggare och flitig debattör, vägrar att skriva en rad till för den svenska publiken eller delta i diskussionerna på Facebook.

- Jag står inte ut med hatet längre. Hat slår emot mig så fort mitt namn nämns, säger han i en intervju i Barometern. "Det är en förskräcklig pöbelmentalitet som möter en på sajter som "tradition och fason", "retrogarde.org" eller "axess"-bloggen. Han har heller inget positivt att säga om Facebook och andra sociala medier. "Det är fora för torgäringar och krämarbaroner, kvartsbildade, och halvlitterata lustigkurrar, patetiska kufar. Där ser vi yttrandefrihetens sanna ansikte: Vem som helst tar sig rätten att säga vadsomhelst."

I maj skulle den produktive Wereds tjugosjätte bok, en essäsamling med titeln Alla de andra som pckså led ha kommit på det egna förlaget "Edition Wered". Men nu har utgivningen alltså stoppats. "Jag är trött på att skedmata svin med pärlor", kommenterar författaren och förklarar att han tänker flytta förlagsverksamheten till Norge, där man på senare tid visat ett växande intresse för vad som är ett, minst sagt, kontroversiellt och egensinnigt författarskap. "Ingen orkar ropa i öknen hur länge som helst utan att få ett vettigt svar ", tillägger Wered. "Responsen jag får består till 90% av missförstånd eller missfirmelser."

Kurt Wered företräder den anarkiska jihadismen, en radikalkonservativ tankeriktning med starka homoerotiska och misogyna inslag. Det är framförallt de senare som vållat starka reaktioner, både till vänster och höger, bland kristna, muslimer och humanister.

"Jag gitter inte förklara vad den idealiska misogynin handlar om en gång till", säger Wered. "Jag har skrivit flera böcker i ämnet, men ingen som diskuterat saken tycks ha läst dem, särskilt inte de som skriker högst om 'kvinnohat'".

"Jag förespråkar ett radikalt motstånd mot massamhällets konformism och pöbelmentalitet, flockbeteendet och konformismen, käringmetntaliteten och knoddigheten - allt sådant som möter en på bloggar, i 'sociala medier' och den så kallade kulturdebatten."

"Det är ingen som vill lyssna på sådant. En del säger att det här samhället är på väg mot en avgrund. Dumheter, säger jag. Den som har ögon att se och öron att höra, har givetvis insett att det här samhället redan befinner sig i fritt fall."

"Men vad gör våra så kallade intellektuella? Tidigare pysslade de åtminstone med något slags belleltrism, men idag? De är upptagna med att skriva statusuppdateringar."

Ord och inga visor, alltså, från mannen som startade "Sveriges skarpaste politiska blogg" och som nu väljer att lämna den moderna masskommunikationen bakom sig.

Många känner säkert lättnad inför Wereds beslut. Han har gjort sig känd som en skoningslös kritiker av otaliga personer och företeelser i samtiden. Men lika säkert är att kulturdebatten kommer att bli åtskilligt blekare och mer förutsägbar utan denne färgstarke, spränglärde och gallsprängde polemiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar