söndag 16 augusti 2009

Wered - ett närgånget porträttDen 29 mars 2009 börjar den pensionerade diplomingenjören Kurt Wered driva sin första blogg, Wereds vådligheter. Våren och sommaren detta år upplever Wered en av de mest dramatiska perioderna i sitt intellektuella liv. Efter mindre än ett halvår har den anspråkslösa hemsidan utvecklats till "Sveriges skarpaste politiska blogg" med tusentals läsare. Kring Wered själv samlas snart en krets yngre, entusiastiska läsare och man startar snart både Tankesmedjan Wereds vådligheter och förlagsverksamheten Anark förlag.

Regissören Fredrik Sagn har följt Kurt Wered, som på kort tid kommit att framstå som en av Sveriges skarpaste och mest kontroversiella intellektuella. Vi får följa Wered under arbetet med bloggen och på stormiga ledningsmöten på tankesmedjan och förlaget. Under nattliga samtal vid Wereds landställe i Östergötland berättar han med drabbande öppenhjärtighet om den väg som fört honom till den parnass han samtidigt innerligt avskyr.

Wereds egensinniga författarskap har med sin kantiga skönhet berört oss alla i någon form, långt utanför de finkulturella kretsarna. Det framstår alltmer som en ovärderlig kulturskatt vars tillkomsthistoria dokumenteras nära nog i realtid i denna märkliga film.WERED - ETT NÄRGÅNGET PORTRÄTT
4 DVD i box, 460 min

En film av Fredrik Sagn
Producerad av Coyote Production i samarbete med Dramatiska Intitutet
Klippning Daniel Larefalk
Ljudmix Arne Janzon
Grafik Erica Sagn
Kompletterande foto Laura Larefalk
Distribution Folkets Bio/Anark Förlag

13 kommentarer:

 1. Larefalk är en HEDERSMAN!

  -Arne Chosfer
  Nerja

  SvaraRadera
 2. Men snälla människa. Kan du aldrig förstå att alla fattar att du är en bluff. Det finns ingen Kurt Wered. Ingen Karin Barbalander. Ingen Erica Sagn och ingen Fredrik Sagn. I den mån dessa karaktärer gjort inlägg på andra bloggar så har de alltid samma IP-adress. Och ingen av dem finns upptagna i skattemyndigheternas register.

  Böckerna du gör reklam för existerar inte.

  Och den här filmen!? Kurt Wered som "Sveriges skarpaste och mest kontroversiella intellektuella" - skämtar du? Kurt Wered har itne uttalat sig utanför den här blogg utöver kommentarer på andra bloggar. Och den här bloggen har haft färre besök sedan starten än de större bloggarna har per dag.

  Kan du inte sluta med de här fånigheterna nu.

  SvaraRadera
 3. Lustigt att du ständigt återkommer hit, lille vän. Du kanske borde ägna dig åt någonting annat.

  SvaraRadera
 4. Kurt Wered – en man att räkna med

  Krämarmentaliteten är på framtåg i tjyvsamhället Sverige. Den egna profiten och självförverkligandet, har blivit det centrala i svensk debatt – och de politiska partierna verkar framförallt slåss om makten genom att utlova pengar, antingen i form av bidrag eller sänkt skatt. Relativism och värdeförnekande har blivit regel snarare än undantag när den svenska politiska likriktningen breder ut sig i landet. Det så kallade kulturlivet ska vi inte prata om.

  Men det finns en motkraft. Mokraften heter Tankesmedjan Wereds vådligheter. En organisation som vägrar erkänna relativismen, men som ändå inte idkar intolerans. Ett förbund som inte rättar in sig i ledet, som inte konformeras till samma socialliberala smörja som det övriga politiska etablissemanget.

  Sedan jag äntligen gjorde upp med värdenihilismen och nyliberalismen och den sentimentala idén om demokrati och gick över till Wereds sida, har tankesmedjan bara blivit bättre. Under mina år i Wereds närhet har viktiga beslut kunnat tas – vi har tagit viktiga steg för att stärka den kreativa nihilismen, vi har tagit ställning för en kraftigt decentraliserande politik. Och framförallt har vi steg för steg gjort upp med liberalismen. På senare tid har vi också tydligt markerat vår hållning gentemot diverse salongsjihadister och andra pseudokonservativa krafter.

  Tankesmedjan Wereds vådligheter är ett unikum i svensk politik och kulturdebatt. Här samsas en bred samling människor, och i regel utan några större konflikter. Och vi är bortskämda. Vi har inte behövt brottas med impotent nihilism eller värderelativism. Vi ska vara stolta över vår organisation – det är en organisation att räkna med i svensk politik.

  Och det är väl just därför Tankesmedjan Wereds vådligheter väcker så starka reaktioner hos sådana figurer som "Erik Persson". De märker att det blåser en förändringens vind - och de anar vad den kommer att föra med sig.

  SvaraRadera
 5. @Erik Persson: "Och den här bloggen har haft färre besök sedan starten än de större bloggarna har per dag." Så talar en sann marknadsliberal torgkäring, en som likställer kvantitet och populistiska framgångar med verklig kvalitet. Jag anar att det bakom signaturen döljer sig en av dessa pseudokonservativa kvartsfigurer som vi på den här bloggen har haft anledning att ta i örat åtskilliga gånger. Vet hut, slyngel!

  SvaraRadera
 6. @"Kurt":

  Att säga att man är en av Sveriges skarpaste intelektuella och kontroversiella akademiker förutsätter att man är omtalad. Det är inte du, eftersom du inte finns. Ge mig en länk utanför den här bloggen - som bevisligen inte har dig som upphovsman, BEVISLIGEN, alltså ingen annan blogg från någon okänd beundrare. Om Wered är akademiker borde han ju publicerat någon avhandling, vilket universitet? Vilken institution?

  Svara gärna på varför ingen av böckerna du torgför på denna blogg är upptagen i den nationella biblioteksdatabasen. Och svara gärna på varför du - och dina vänner med allaehanda fiktiva namn - inte existerar enligt skattemyndigheten. Och svara gärna på varför alla dessa karaktärer vid bloggkommentarer har samma IP-nummer, alltså sitter vid samma dator.

  Det enklaste svaret är ju att det bara är en sorgerlig förtidspensionerad stackare nånstans som sitter och hittar på saker för att göra sig betydelsefull. Men du får som sagt gärna motbevisa den tesen. Som sagt; I am al ears.

  SvaraRadera
 7. Hej,

  Jag kan avfärda den påstodda filmen som utgiven i samarbete med dramatiska institutet, i vart fall. Ty de publicerar titlarna på alla sina produktioner.

  SvaraRadera
 8. @"Erik Persson" och "Björn": Den här bloggen är avsedd att vara ett forum för kvalificerad diskussion men med felstavande rättshaverister vill jag inte beblanda mig.

  SvaraRadera
 9. Heja, heja, heja Cluben! Och Wered!

  SvaraRadera
 10. @Arne och Jörgen: Tack för era kommentarer. Det är i stunder som denna lätt att misströsta: massmänniskornas oartikulerade hojtanden överröstar så lätt det mänskliga samtalet men era inlägg påminner om att det finns en annan värld än denna. Och snart är det dags för en ny säsong.

  Heja Cluben, Heja, heja, heja Cluben!

  SvaraRadera
 11. Ett evigt tjat om att jag inte skulle finnas. Här är jag ju, Kurt Wered, och glad att den där andra gamängen som låtsas vara jag ändå företräder mig och det som är mitt med den äran! Heja "Kurt", heja heja!

  SvaraRadera
 12. Nu blåser vi av den här "debatten". Fortsatt trams i kommentarsfältet kommer att hamna i papperskorgen utan pardon. Skärpning!

  SvaraRadera
 13. Rätt talat! för övrigt är också WERED en hedersman!

  Arne Chosfer,
  Nerja

  SvaraRadera