lördag 13 februari 2010

Kurt Wered: NORDKOREANSK HÖST

Hösten 2008 reste Kurt Wered några veckor i Demokratiska folkrepubliken Korea. I denna bok berättar han om sina intryck. Det har blivit en omväxlande och mycket personlig bok, där Kurt Wered ger konkreta beskrivningar av människor och platser, men samtidigt också diskuterar frågor om frihet och samhällssystem, om växlande traditioner och kulturella sammanhang.

Boken är rikt illustrerad med fotografier och teckningar av Fredrik Sagn.

Ur Nordkoreansk höst:

Går och dricker kaffe med den fine poeten, filosofen m.m. Lars Gustafsson. Jag nämner att jag reser till Nordkorea på en månad med början i morgon.

Vi talar om Nordkorea.

De senaste veckorna har jag till höger och vänster berättat för människor som har kommit i min väg att jag skall leda vad som troligen är den första svenska kulturdelegationen under en månad i Nordkorea, och att vi kommer att besöka trakter, som normalt inte är öppna för främlingar, provinsen Ryanggang, Norra Hwanghae-provinsen, att vi förmodligen kommer att mottas av någon företrädare för regeringen i Pyongyang.

Det visar sig då att de man talar med ofta blir egendomligt försiktiga, ungefär som om man hade berättat att man just har tagit steget över till incestuösa samlevnadsformer, eller som om man hade antytt att man just har fått ett större litterärt pris.

Bortom försiktiga frågor anar man höjda ögonbryn, plötsliga funderingar, snabba omvärderingar: "Jaså, är du en sådan där?"

Eller, alternativt, "Oj, inte visste jag det. Vi borde tala mer med varandra. Jag trodde du bara var en vanlig tråkig konservativ."

Inget av detta sägs. Men jag känner det i luften.

Gustafsson, som har känt mig sedan jag var en ung ingenjör med litterära drömmar och för första gången träffade honom uppe på BLM någon gång vid sextiotalets mitt, spelar inga sådana komedier. "Jag förstår", säger han helt enkelt.

Min situation, att tro på ingenting - utom den anarkiska jihadismen (som noga räknat inte är någon "tro"), gör mig på ett kanske paradoxalt sätt trots allt till en mindre neurotisk korearesenär än mången socialist.

Om jag vore tjänsteman i Pyongyang, ansvarig för kulturutbudet med Europa och tvungen att välja mellan två författare eller journalister, av vilka den ene hade utmärkt sig för glödande artiklar i den internationella Juche-pressen, och den andre var som jag, skulle jag utan att tveka en sekund välja den andre, den som var jag.

Av alla synliga tecken att döma är den Nordkoreanska regeringen mycket beslutsamt inställd på tolerans och humanitet. Några sovjetiska metoder med psykofarmaka och tvångströjor i avspärrade kliniker mot oliktänkande, misshandel av till gangsters förklädda hemliga poliser och förvisning av dissidenter till utlandet har vi ingen anledning att förmoda.

Ett skäl bland många till att sådant inte förekommer är att folket i norra Korea helt enkelt inte hyser det djupa misstroende mot sin egen statsledning som är den självklara förutsättningen för en dissidentrörelse.

Pressröster:

För den som inte vet stort mer om Nordkorea än vad som framgår av kartan och massmedias rapporter har Kurt Wered skrivit en utmärkt bok
- Crister Enebär, Tidningen Kulturen

En sympatisk reseberättelse i anspråkslöst format, en lustfylld läsupplevelse rik på aha-upplevelser och tänkvärda jämförelser.
- Korea-information

Kurt Wered
Nordkoreansk höst
Omfång: 228 sidor
Bandtyp: Trådhäftad
Pris: 225:- (medlemmar i Svensk-koreanska föreningen: 175:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar