söndag 22 mars 2009

Bibliographica


Sign. HeraklitHelsinki undrar om jag vet var man kan få tag på ett exemplar av Esa-Pekka Lappalainens Metaphysische Poätik. Tyvärr kan jag inte vara till någon hjälp. Efter H-Berg Förlags konkurs i början av 70-talet hamnade det mesta av lagret hos Bo Cavefors som senare realiserade böckerna. Lappalainen själv hade några enstaka volymer liggande i sin lägenhet i Malmö men jag har ingen aning om vart dessa kan ha tagit vägen.

Här är i alla fall en bild av mitt eget, fläckiga och tummade ex. Det är en bok som följt med på åtskilliga resor genom åren...

2 kommentarer:

 1. hallå...

  fel... något konkurslager från H-Berg Förlag har aldrig hamnat hos mig...

  bo cavefors

  SvaraRadera
 2. Jag beklagar den oriktiga uppgiften. Jag umgicks en del med C-G H-berg de sista åren av 70-talet när han hade hamnat i Linköping. Jag minns tydligt hur bitter han lät när han pratade om hur ”den där jävla Cavefors hade gjort sitt livs kap” när han köpte konkurslagret. Det där lät ju lite underligt med tanke på de framgångar du hade under den tiden (och fullständigt absurt om man känner till den ytterst exklusiva, ofta excentriska smak som styrde H-Bergs egen utgivning). Men jag hade ingen anledning att tvivla på att restlagret verkligen köpts av Cavefors.

  H-Berg gick förresten ned sig ganska ordentligt i ett kaos av sprit, piller och paranoia efter konkursen. Han hade alltid haft ett ganska kantigt sätt och på slutet var det få som orkade med hans bitterhet och förföljelsemani. Idag är han väl så gott som bortglömd, vilket faktiskt är ganska tråkigt. Trots sin exklusivitet och sina många mänskliga tillkortakommanden var han en viktig kulturbärare.

  Och nu finns här ett mysterium att lösa. Vad hände med restupplagan av Lappalainens bok? Det torde röra sig om omkring 500 exemplar. (Jag har för mig att Esa-Pekka en gång sa att hans böcker hade sålts i sammanlagt 103 exemplar och han undrade mycket över vilka hans läsare egentligen var.) Var det någon annan som köpte lagret? Gick alltsammans till makulatur?

  SvaraRadera