fredag 7 maj 2010

David Irving: MIN KAMPRAD. EN STUDIE I SNICKERI

Mot bakgrund av de återkommande försöken från det politiskt korrekta etablissemanet att tysta Tankesmedjan Wereds vådligheter finns det anledning att säga några ord om vår utgivning av David Irvings "Min Kamprad". David Irving är i våra ögon en motbjudande man. Men, hävdar vi, det är samtidigt vår plikt att försvara hans yttrande- och tryckfrihet. Och det bästa sättet att göra det, är att publicera den bok som andra svenska förlag inte velat befatta sig med: Min Kamprad. En studie i snickeri.

Den bild av Kamprad som här presenteras är Irvings egen. Vi sympatiserar inte med den, eller med de paralleller som här dras mellan IKEA och Tredje riket. Likväl är vi beredda att kämpa för Irvings rätt att lägga fram den och förnekar heller inte att denna bild utgör ett intressant alternativ eller komplement till den officiella historieskrivningen.

Boken utger sig för att skildra IKEA-imperiets framväxt ur Kamprads synvinkel. Dess mest uppseendeväckande uppgift är att Kamprad skulle ha saknat kännedom om IKEA-möblernas undermåliga kvalitet och företagets systematiska idé- och designstölder. Ansvaret för dessa mörka sidor av företaget lägger Irving istället helt på den nederländska dubbelstiftelsen Stichting INGKA Foundation. Kamprad framstår i Irvings skildring som en i grunden välvillig patriark vars naiva godtrogenhet gjort honom till ett offer för omgivningens manipulativa krafter.

Efter utgivningen i England har Irvings bok om Ingvar Kamprad belagts med publiceringsförbud i ett flertal EU-länder.

David Irving
Min Kamprad. En studie i snickeri
Omfång: 598 sidor
Bandyp: Linneklotband
Pris: 375:-

1 kommentar:

  1. jag tycker nämligen att det här inlägget är : coolt.

    SvaraRadera