söndag 9 maj 2010

Bengt Fram: STYVE ORM. BÖGERIER I VÄSTERLED OCH ÖSTERLED

Bengt Fram är inte endast en framstående representant för den så kallade östgötaskolan som revolutionerat vår syn på östergötlands äldsta historia och det östgotiska folkets ursprung. Han är också en berättare och krönikör av rang, något som läsare av Folkbladet Östgöten och hans blogg Östra Götalands fria vidder väl känner till.

Dessa två sidor, historikerns och historieberättarens, kommer till ett fullödigt och väl integrerat uttryck i den "romandiptyk" om den östgötske vikingen Styve Orms äventyr under det stormiga 800-talet som Anark förlag nu har glädjen att presentera.

Som den minnesgode läsaren av denna blogg känner till, har Fram redan tidigare gjort en betydelsefull insats för den senare järnålderns historia genom att lyfta fram den polyamorösa homoerotik som var en så betydelsefull drivkraft bakom vikingarnas härnadståg i Occident och Orient. Med berättelsen om Styve Orm ger han nu prov på den borne historieberättarens förmåga att levandegöra det förflutna på ett sätt som talar till samtiden.


Styve Orm
Bögerier i västerled
Omfång: 228 sidor
Bandtyp: Linneklotband
Pris: 249:-


Styve Orm
Bögerier i Österled
Omfång: 228 sidor
Bandtyp: Linneklotband
Pris: 249:-
"Historien om Styve Orm kommer med all sannolikhet att räknas till de odödliga verken i den svenskspråkiga ungdomslitteraturens kanon, tillsammans med Zacharias Topelius', Frans G Bengtssons och Sven Wernströms främsta berättelser."
Göran Hägg, Vi

3 kommentarer:

 1. hänvisa gärna till nåt du skrivit i Folkbladet, eftersom en sökning på Kurt Wered inte gav en endaste träff på deras hemsida...

  SvaraRadera
 2. Gå till läggen, människa. Allt finns inte på internätet. Och signera med ditt eget namn när du lämnar kommentarer här. Jag har fått nog av anonyma cyberklottrare och grafomaner.

  SvaraRadera
 3. pfffft...
  så du micklar med sanningen också, tar bort "olämpliga" kommentarer där din bluff avslöjas, jaja, trots att jag känner till din bluff, är du ändå en ganska underhållande sådan.

  SvaraRadera