onsdag 5 maj 2010

Gustaf Gauffin: Den svenska socialdemokratin - medlemmar och sympatisörer 1889-2010


Anark Akademi presenterar vad som sannolikt kommer att räknas som ett av den svenska historieforskningens tyngsta och mest betydelsefulla dokument någonsin. Första volymen av Gustaf Gauffins länge emotsedda Den svenska socialdemokratin - medlemmar och sympatisörer 1889-2010 utkommer i slutet av maj och har redan väckt berättigad uppmärksamhet.

Syftet med denna kommenterade matrikel är att lista samtliga svenskar som antingen varit medlemmar av eller sympatiserat med SAP (Socialdemokratiska arbetarpartiet) sedan grundandet 1889. Matrikeln är resultatet av tio års intensiv forskning och beräknas omfatta sammanlagt tio volymer. För ett arbete av denna omfattning är fullständighet givetvis ett ouppnåeligt mål och hela innehållet kommer därför inom kort att göras tillgängligt också i form av en databas som kontinuerligt kommer att uppdateras.

Förutom medlemmar, sympatisörer och välkända medlöpare till SAP kommer matrikeln att innehålla namn på personer med anknytning till följande organisationer:

LO
SAC
Konsumentkooperationen
ABF
Fonus
Rättvisepartiet Socialisterna (Arbetarförbundet Offensiv)

Gustaf Gauffin är medveten om att hans arbete kommer att orsaka åtskillig upprördhet. "Jag förstår att många kommer att bli förkrossade av att få sitt familjenamn nedsolkat. Men förhoppningsvis kommer det också att leda till att folk börjar prata om vad som hände. Att myten om den svenska oskulden, som vi fått serverad i skolan, nu kan avlivas."

Redan innan utgivningen har det från olika håll påpekats att medlemskap i till exempel Konsum inte betyder att man är socialdemokrat. "Att enstaka individer, måhända med rätta, tycker att de blivit orättvist utpekade är ofrånkomligt när det gäller ett arbete av den här storleksordningen", svarar Gauffin. "Det viktiga är inte om just X eller Y var medlem av SAP. Det här är en fråga om kollektiv skuld." Han tillägger: "Man kan ju också ifrågasätta om de som protesterar högst verkligen har rent mjöl i (Konsum)påsen."

Det behöver väl knappast tilläggas av förlaget Anark helhjärtat stödjer Gustaf Gauffin i hans viktiga arbete och att vi kommer att göra vårt yttersta för att skydda honom mot de kraftiga reaktioner som Den svenska socialdemokratin - medlemmar och sympatisörer 1889-2010 otvivelaktigt kommer att ge upphov till.

Gustaf Gauffin
Den svenska socialdemokratin - medlemmar och sympatisörer 1889-2010

Omfång: 1998 sidor
Bandtyp: Laminerat pappband
Pris: 1050:-


Gustaf Gauffin FD är forskare vid Mångnormativt centrum på Södertörns högskola. Hans avhandling i statsvetenskap från 2004, Ett svenskt (S)odom, behandlar obskyra nätverk inom den tidiga socialdemokratiska rörelsen. I sin senare forskning har han undersökt begreppet transideologi och den transideologiska erfarenheten som den manifesterat sig i massavhoppen från SAP under senare tid. Vid sidan om sin akademiska verksamhet har Gauffin gjort sig känd som en stridbar debattör och aktivist inom den anarko-jihadistiska rörelsen.

1 kommentar:

  1. Äntligen! Kan tänka mig att det måste ha krävts omfattande efterforskningar p.g.a. det prekära käll-läget.

    SvaraRadera