onsdag 29 april 2009

Misskända mästare (1) Enver Hoxha

Att totalitära makter ägnar sig åt att handgripligen skriva om sin historia är inget nytt. Att detta slags historierevisionism också förekommer i den svenska krämardiktaturen är något jag skrivit om tidigare, liksom det fåfängliga i sådan verksamhet.

Sanningen kommer alltid fram, oavsett vad ideologiska kappvändare och revisionister har för sig. Men det sker inte av sig självt och det är därför av yttersta vikt att vi håller det kollektiva minnet av den sanna historien vid liv. Vi måste alltid vara vaksamma på tankepolisens verksamhet.

Av den anledningen inleder vi på tankesmedjan Wereds vådligheter en ny serie blogginlägg: Misskända mästare. Syftet är att framhålla framstående kulturpersonligheter och statsmän som dagens pk-maffia gör sitt bästa för att radera ur det kollektiva medvetandet.

Först ut är Enver Hoxha, Albaniens befriare.

2 kommentarer:

  1. Enver Hoxha lyckades med konststycket att inte bara bli en tankepolis, utan också en drömpolis. Så gestaltade i alla fall författaren Ismail Kadaré landet i sin roman Drömmarnas palats, där alla medborgarnas drömmar först skulle passera en kontrollinstans. Som gäst i Albanien fick man alla eventuella dagstidningar, tidskrifter och böcker beslagtagna vid gränsen. Men Hoxha själv läste alltid Le Monde till frukosten! Se där en misskänd mästare.

    SvaraRadera
  2. Tja...

    Vem kan föreställa sig Reinfeldt öppna LeMonde till frukost?

    Vad gäller bildning och kultur framstår Rosenbad som ett hunniskt hov i jämförelse med den sofistikerade kosmopolitanismen i Tirana på Hoxhas tid.

    SvaraRadera