onsdag 29 april 2009

Signerat Sagn: Bondcigarrer och knölpåkar

Sverige är ingen kulturnation, har aldrig varit det och - såvitt jag kan se - saknas också förutsättningar för en utveckling i den riktningen. Det är bland annat därför som de pomaderade parvenyerna i konservativa studentkretsar blir så oerhört komiska när de hyllar svenska "traditioner" (det brukar röra sig om oscariana i stil med punschrickande, priffe och bondcigarrer).

Att den andliga utvecklingen här i landet avstannade någon gång vid Erik Läspe och Haltes tid blir tydligt när man deltagit i den svenska politiska debatten ett slag. Här använder man nämligen hellre knölpånk än sakliga argument och esprit. Den som skriker högst plockar flest poäng. Och - föga förvånande - är det i regel män som skriker högst. Påfallande ofta i falsett; ibland tror man sig lyssna till en hel kör av kastrater.

Och skulle det - Gud förbjude - vara så att en svensk manlig debattör möter en kvinna som är mer beläst, smartare och roligare än han själv, kan man vara säker på att han börjar snyfta om hur de förskräckliga feministerna förtrycker alla män. För att sedan övergå till att kasta ur sig de vidrigaste glåpord. Just det slags plötsliga svängningar mellan sentimentalitet och våldsamhet som är så typiska för verkliga psykopater.

Jaså, ni säger att jag överdriver?

Här några kommentarer till ett debattinlägg jag publicerade på Pär Ströms blogg i morse:


Erica det är inlägg som dina som har gjort femenist debatten så sne som den är idag. istället för att skriva ett vettigt inlägg som håller sig till sakfrågan går du på personangrepp istället. Det var precis på det sättet nationalsocialisterna tog makten i Tyskland.

Erica: Du använder härskartekniker. Usch... För mig är Pär Ström en hjälte eftersom han har vågat gå ut i offentligheten med sina feministkritiska åsikter.

Erica du behöver också ta ett kallt bad och svala ned dina varma känslor mot män.

Du personifierar det vi försöker få rätsida på i vår kamp för jämlikhet !
Tack för att du agerar som varnade exempel


Erica är helt enkelt en könsnormativ sexist som inte förtjänar att bli lyssnad på.

Det enda Erica har att komma med är att vi är pedofiler.

...hela hennes uppenbarelse framstår som en bizarr parodi på en extremqueerfeminist.

8 kommentarer:

 1. Är inte huruvida någon är "... [mer] beläst, smartare och roligare..." något högst subjektivt? Eller har feminismen funnit den unviersiella måttstocken som en gång för alla avgör hur det förhåller sig?

  SvaraRadera
 2. Anonym,
  Om du bemödat dig att läsa vad jag skriver innan du skickar kommentarer, hade du märkt att jag inte kallar mig feminist. Att jag är smartare, mer beläst och roligare än de flesta är givetvis ett subjektivt omdöme - men ett som åtskilliga läsare instämmer i.

  SvaraRadera
 3. Vad spelar det för roll huruvida du kallar dig feminist eller inte? Orka sätt massa etiketter på sig själv lixom.
  När du skriver "de flesta"... tänker du dig då 90% av befolkningen, 80%, 70%, 95%? Eller är det bara något godtyckligt som baseras på känslor?

  Föresten, är det viktigt att var smart, beläst och rolig? Och vad tycker du om folk som inte är detta?

  SvaraRadera
 4. Anonym,

  Det var du som drog upp det här med "feminismen" i det här samtalet, inte jag.

  Jag tycker inte det är något godtyckligt med känslor, men om du vill ha siffror, så OK: Jag har en uppmätt intelligenskvot på 159. Som tonåring var jag löjligt stolt över detta och var medlem i Mensa. Vad gäller beläsenhet har jag en PhD i litteraturvetenskap (Duke University, 2008). Rolighet är förstås svårare att kvantifiera, nåfot som du tyvärr får finna dig i.

  För den som tar till orda i offentiga sammanhang tycker jag nog att egenskaper som intelligens, beläsenhet och humor är viktiga. Många av mina bästa vänner och älskare är dock ganska klent utrustade därvidlag vilket inte förhindrar att vi ofta har stort utbyte av varandras sällskap.

  -Erica Sagn

  SvaraRadera
 5. Svårt att tolka "tar till orda i offent[l]iga sammanhang" men i min näsa luktar ditt påstånde om detta elitism

  Är folk generellt eftertraktade på arbetsmarknaden som PhD i litteraturvetenskap?

  SvaraRadera
 6. Anonym,

  Fair enough. Då är jag väl "elitist" då. Hellre det än populist.

  Jag har skapat min egen arbetsmarknad, såtillvida att jag varit verksam som fri skribent och nu är anställd på tankesmedjan Wereds vådligheter.

  Fler frågor?

  SvaraRadera
 7. Jag menar inte att du är elitist men du gillar ju etiketter har jag förstått så kör hårt :)
  Jag kan ju förtydliga: jag menar att man kan ha elitistiska åsikter utan att vara elitist. Fast det kanske i viss utsträckning bara handlar om definitioner.

  Nä inga ytterliggare frågor. Men det skulle vara intressant att veta om literaturvetare på phd- och msc-nivå som grupp är eftertraktade på den svenska och den internationella arbetsmarknaden?

  SvaraRadera
 8. Anonym,
  Intressant fråga men lite OT. Skicka ett mejl till ericasagn@gmail.com så ska jag svara så snart jag har tid.

  - Erica

  SvaraRadera